Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Austria și Republica Slovacă

A A A

Ambasadorul Victor Osipov a reprezentat statele Est-Europene în conducerea Conferinţei Generale a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

Publicat:Thu, 19/09/2019 - 15:56

Viena – 19.09.2019. Între 16 şi 19 septembrie, curent, şi-a ţinut lucrările cea de-a 63-a Conferinţă Generală a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (CG a AIEA). Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova pe lângă Oficiul ONU şi Organizaţiile Internaţionale de la Viena, Ambasadorul Victor Osipov, a exercitat funcţia de Vicepreşedinte al Conferinţei Generale din partea Grupului Est-European, care întruneşte 33 de state. El a participat la luarea tuturor deciziilor de organizare şi la moderarea sesiunilor plenare. Această implicare sporeşte prestigiul Republicii Moldova în cadrul organizaţiei mondiale a Naţiunilor Unite specializate în utilizarea paşnică şi sigură a energiei atomice. La CG a AIEA a participat şi o delegaţie de la Chişinău condusă de Ion Apostol, Şef al Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice (ANRANR) a Republicii Moldova.

AIEA este axată pe dezvoltarea cercetărilor şi a tehnologiilor în domeniul nuclear, supravegherea respectării standardelor în energetica atomică şi în orice alte sfere de utilizare a tehnologiilor nucleare (medicală, agro-alimentară, ştiinţifică, ş.a.), asigurarea siguranţei şi securităţii ce ţine de sursele radioactive, generarea, exploatarea, transportarea, stocarea, lichidarea, traficul ilegal, etc. De asemenea Agenţia are programe ample de Cooperare Tehnică prin care oferă asistenţă specializată statelor pentru a dezvolta atât utilizarea paşnică a energieie atomice şi radioactive, cât şi capacităţile umane, tehnice şi procedurale menite să ofere garanţiile de securitate necesare.

În ultimii ani Republica Moldova beneficiază de câteva proiecte de asistenţă din partea AIEA în valoare cumulată de peste 5 milioane de euro. Partenerii şi beneficiarii lor sunt Spitalul Clinic Republican, Institutul Oncologic, instituţiile specializate în transportarea şi păstrarea în siguranţă a deşeurilor radioactive, autorităţile preocupate de elaborarea programelor privind Radonul şi a Strategiei naţionale respective. Ambasadorul Victor Osipov a avut în marja Conferinţei şi întâlniri bilaterale, cu Raja Adnan, Director al Secţiei Securitate Nucleară şi cu Juan Carlos Lentijo, Vicedirector General al AIEA, cu care a discutat derularea şi perspectivele asistenţei pentru Republica Moldova.