Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Austria și Republica Slovacă

A A A

Cooperarea parlamentară a Republicii Moldova cu Republica Slovacia sub semnul integrării şi securităţii europene

Publicat:Fri, 08/02/2019 - 14:00

Bratislava – 08.02.2019. Pe 8 februarie 2019 Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Slovacia cu sediul la Viena, Victor Osipov, a avut o întrevedere la Bratislava cu Ľuboš Blaha, Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din cadrul Consiliului Naţional al Republicii Slovace.

Discuţiile au avut drept obiectiv trecerea în revistă a cooperării interparlamentare moldo-slovace şi identificarea unor noi teme de interes reciproc în relaţiile dintre cele două ţări. A avut loc un schimb de opinii la subiecte ce ţin de raporturile bilaterale moldo-slovace, în general. În special, au fost aduse mulţumiri parlamentarului Blaha pentru implicarea sa în Proiectul Twinning ”Consolidarea capacităţilor Parlamentului R.Moldova în procesul de armonizare a legislaţiei naţionale cu legislaţia UE”, proiect la care participă Consiliul Naţional al R.Slovace, Camera Deputaţilor a Parlamentului R.Cehe şi Adunarea Naţională a Ungariei.

Anul acesta, pe 16 februarie se vor împlini 26 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Republica Moldova şi Republica Slovacă. Ele au fost evaluate drept foarte bune şi cu un potenţial solid de creşere a cooperării în diverse domenii, atât pe plan bilateral, cât şi multilateral.

În contextul preşedinţiei actuale a Slovaciei la OSCE, interlocutorii au discutat despre avansarea în soluţionarea conflictului transnistrean. Parlamentarul slovac a relatat că Slovacia are voinţa politică şi realismul necesar pentru a contribui la ameliorarea situaţiei de securitate în regiune.

În ajunul alegerilor parlamentare din ţara noastră Ľuboš Blaha s-a interesat, de asemenea, de procesele politice interne, desfăşurarea campaniei electorale şi atmosfera în societate. Ambasadorul Victor Osipov a menţionat că, în condiţiile unei varietăţi de opţiuni fireşti pentru o societate democratică, creşte în mod sigur preferinţa cetăţenilor Republicii Moldova pentru modelul european de dezvoltare, care este important de contunuat cu suportul partenerilor din Uniunea Europeană.