Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Austria și Republica Slovacă

A A A

La sediul central al Grupului GRAWE din Graz au fost făcute totalurile proiectului FINPractice realizat în Republica Moldova

Publicat:Fri, 07/06/2019 - 12:19

Graz - 6 iunie 2019. Ambasada Republicii Moldova la Viena a participat pe 6 iunie curent la Conferinţa de totalizare a proiectului FINPractice de instruire financiară, realizat în ţara noastră cu suport austriac. Cu această ocazie la sediul central al puternicului Grup GRAWE din Graz au fost prezenţi mai mulţi participanţi din Republica Moldova. Invitatul special al evenimentului a fost Valeriu Chiţan, Preşedinte al Comisiei Naţionale a Pieţii Financiare de la Chişinău.

Proiectul FINPractice a fost implementat cu eforturile conjugate ale partenerilor GRAWE Group, I.P.R. Callidus, ip.centerGmbH şi cu finanţarea Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare (ADA).

În cadrul evenimentului de la Graz au fost prezentate rezultatele proiectului, derulat în perioada 2017-2019 şi o serie de concluzii şi propuneri pentru funcţionarea continuă a Centrului de formare a specialiştilor în domeniul finanţelor din Republica Moldova. În cuvântul de salut adresat celor prezenţi Ambasadorul Victor Osipov a mulţumit organizatorilor pentru desfăşurarea cu succes a proiectului în ţara noastră, remarcând că Republica Moldova are nevoie de instruirea financiară a resurselor umane din domeniu, dar şi de educarea financiară a beneficiarilor, mai ales în sectorul de asigurări. El a remarcat că Austria este unul dintre investitorii importanţi în Republica Moldova, dar cota de prezenţă pe piaţa asigurărilor are potenţial mare de creştere. Este vorba mai mult decât de investiţii financiare, avem nevoie de tehnologii, produse şi bune practici, dar şi de cultura unui sector, care în Austria este vechi, tradiţional şi recunoscut în toată lumea, a conchis Ambasadorul.

Valeriu Chiţan, Preşedintele CNPF din Republica Moldova, de asemenea a salutat acest proiect de asistenţă austriacă în domeniul instruirii financiare din ţara noastră şi a făcut o prezentare a oportunităţilor şi perspectivelor de dezvoltare a pieţii. „Perioada de până acum a fost marcată de ascendente şi descendente în procesul de creare a pieţii financiare din Moldova, ceea ce înseamnă că avem multe de făcut în domeniu şi vă asigur de toată disponibilitatea regulatorului naţional de a promova investiţiile şi profesionalizarea pe această piaţă”, a declarat Valeriu Chiţan. Participanţii au concluzionat că FINPractice a avut succes, iar pe baza rezultatelor sale este necesară continuarea activităţilor de instruire şi educaţie financiară în Republica Moldova.