Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Austria și Republica Slovacă

A A A

Misiunea Republicii Moldova la OSCE condamnă falsele alegeri locale din estul ocupat al Ucrainei

Publicat:Wed, 14/11/2018 - 14:44

Viena – 13.11.2018.

Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova pe lângă OSCE, Ambasadorul Victor Osipov, a condamnat falsele alegeri improvizate recent de separatişti în estul ocupat al Ucrainei. În cadrul unei reuniuni speciale pe această temă a Consiliului Permanent al OSCE Ambasadorul Osipov a declarat că Republica Moldova nu recunoaşte aşa-numitele alegeri şi nu vede nici un fel de bază legală pentru ca acestea să se producă. El a apreciat evenimentul drept o încalcare a legislaţiei ucrainene şi internaţionale, ce subminează implementarea înţelegerilor de la Minsk şi va afecta serios procesul de soluţionare paşnică a conflictului din această ţară.

Reprezentantul Republicii Moldova a atras atenţia statelor participante la OSCE asupra faptului că situaţia rămâne tensionată în estul Ucrainei, au loc schimburi permanente de focuri, inclusiv cu utilizarea tot mai frecventă a armelor, ce urmau a fi retrase din zona de conflict. Ambasadorul Victor Osipov a pus accent pe necesitatea implementării depline a înţelegerilor de la Minsk, reafirmând susţinerea ţării noastre pentru formatele existente de negocieri – Grupul Trilateral de Contact, Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE în Ucraina şi Grupul Normand. În acelaşi timp, el a subliniat responsabilitatea principală aparţine Rusiei şi a făcut apel ca această ţară să-şi exercite influenţa considerabilă asupra separatiştilor, pe care îi susţine în Doneţk şi Luhansk, astfel încât ei să îndeplinească toate cerinţele procesului de reglementare a conflictului.

Republica Moldova a reconfirmat încă o dată la Consiliul Permanent al OSCE sprijinul său neclintit pentru suveranitatea, integritatea teritorială, unitatea şi independenţa Ucrainei în frontierele ei internaţional recunoscute.

În corespundere cu înţelegerile de la Minsk, alegeri locale în partea de est a Ucrainei pot avea loc doar cu monitorizarea ODIHR (Oficiul pentru Instituţiile Democratice şi Drepturile Omului), în corespundere cu legislaţia Ucrainei şi cu standardele OSCE.