În perioada 3-4 noiembrie 2022, la Viena, s-au desfășurat lucrările Conferinței internaționale la nivel înalt ”Siguranța jurnaliștilor: Protejează mass-media pentru a proteja democrația”, ..

În perioada 3-4 noiembrie 2022, la Viena, s-au desfășurat lucrările Conferinței internaționale la nivel înalt ”Siguranța jurnaliștilor: Protejează mass-media pentru a proteja democrația”, dedicată marcării a celei de-a 10-a aniversări a Planului de acțiuni al ONU privind siguranța jurnaliștilor și chestiunea impunității.
În cadrul evenimentului, oficialii din peste 100 de state au reconfirmat angajamentul comun internațional de a continua depunerea eforturilor în vederea asigurării unei siguranțe mai sporite pentru jurnaliști din întreaga lume și tragerea la răspundere a celor care au comis crime împotriva lor. În egala măsură, comunitatea internațională a reafirmat interesul constant de a continua implementarea Planului de Acțiuni al ONU și de a intensifica cooperarea cu toate agențiile ONU relevante, în particular UNESCO și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului. De asemenea, delegațiile participante la Conferință s-au angajat în continuare să abordeze în mod eficient amenințările curente și cele noi la adresa siguranței jurnaliștilor, a libertății presei și a pluralismului mass-media cum ar fi noile forme de amenințări juridice și economice, și, in particular, riscurile specifice cu care se confrunta femeile jurnaliste în raport cu activitatea lor.
Delegația Republici Moldova a fost condusă de către șeful Direcției Cooperare multilaterală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene Victor Lăpușneanu. În intervenția sa, oficialul moldovean a scos in evidenta eforturile depuse de autoritățile în vederea asigurării continue a respectării dreptului la libera exprimare, accesului la informații si siguranța jurnaliștilor în exercitarea activității acestora, în conformitate cu angajamentele internațional asumate, inclusiv din perspectiva obținerii statutului de stat candidat de aderare la UE. În acest sens, diplomatul moldovean a evidențiat faptul că îmbunătățirea situației jurnaliștilor din țara noastră a favorizat urcarea Republicii Moldova în Indicele Libertății Presei, elaborat de Organizația internaționala Reporteri fără Frontiere, pe locul 40 din 180 de state, aceasta însemnând cu 49 de poziții mai bune decât în 2021. În final, oficialul moldovean a reiterat angajamentul Republicii Moldova de a spori în continuare protecția jurnaliștilor, de a gestiona prin măsuri concrete amenințările și violența împotriva profesioniștilor mass-media și de a promova mecanisme de avertizare timpurie și capacități de răspuns.
Conferința a culminat cu adoptarea unei declarații politice "Siguranța jurnaliștilor: protejam mass media pentru a proteja democrația" care vine să reconfirme angajamentele internaționale vizând siguranța jurnaliștilor și abordarea în mod eficient a amenințărilor curente și cele noi la adresa libertății presei și a pluralismului mass-media.