Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Austria și Republica Slovacă

A A A

Relaţii comercial-economice

Printre cei mai mari agenţi economici austrieci prezenţi pe piaţa RM sunt:
 
  • companiile grupul financiar-bancar Reiffeisenbank,
  • compania de asigurări Grawe,
  • firma de avocatură Schoenherr,
  • Erste Bank prin filiala BCR.
  • Compania Gebauer&Griller, care a construit în cadrul ZEL„Bălți” o fabrică de producere a cablurilor electrice, care a anunţat și despre intenția deschiderii celei de-a doua întreprinderi în RM.
 
Volumul comerţului ţării noastre cu Austria în anul 2016 a înregistrat cifra de 101,0 mln dolari SUA (volumul exportului 27,23 mln dolari SUA şi a importului 73,74 mln dolari SUA). Volumul exportului pentru primele șase luni ale anului 2017 a înregistrat 14.9 mln dolari SUA și a importului 35.6 mln dolari SUA. 
 
Programul de Dezvoltare a Cooperării al Guvernului Austriei este implementat prin intermediul Agenţiei pentru Dezvoltare a Austriei (ADA) din anul 2001 în domenii prioritare pentru Republica Moldova: buna guvernare, consolidarea capacităţilor instituţionale, învăţământul profesional, aprovizionarea cu apă, etc. Biroul pentru Cooperare Tehnică cu Austria a fost deschis la Chişinău în 2005. Până în prezent, cu suportul asistenţei austriece, în RM s-au realizat peste 30 de proiecte, în valoare de cca 29,5 mln de euro. 
 
In aprilie 2016, la Chişinău, a fost lansată Strategia bilaterală de cooperare a Republicii Austria cu Republica Moldova pentru perioada 2016-2020, având o abordare bazată pe respectarea drepturilor omului, ca principiu fundamental în toate domeniile de acoperire.