Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Austria și Republica Slovacă

A A A

La 8 februarie 2023, echipa Ambasadei a participat la evenimentul cultural de omagiere a legendarei soprane a secolului XX, Maria Cebotari, găzduit de Casa Hofmannsthal din Viena.

Publicat:Thu, 09/02/2023 - 17:35

Serata, organizată de istoricul și scriitoarea germană Dr. Rosemarie Killius și fiul mezin al interpretei, fotograful Fritz Diessl-Curzon, născut la Salzburg și stabilit la Londra, a inclus o lectură publică și prezentare inspirațională a cărții “Ich lebe, um zu singen” (“Trăiesc pentru a cânta”), consacrată vieții și activității sopranei Maria Cebotari. Printre invitați speciali s-au regăsit și contemporanii Mariei Cebotari – Dr. Haide Tenner-Russ și Susanna Aquilina.

Născută la 10 februarie 1910, într-un cartier din apropierea Bisericii Sfânta Vineri din Chișinău, prezentă pe marile scene de Operă din Dresda, Berlin, Salzburg, Viena, deși pe parcursul vieții și carierei muzicale a locuit atât în Austria, Germania și Italia, Maria Cebotari a simțit întotdeauna o legătură puternică cu patria ei. Debutul la Opera de Stat din Viena a avut loc la 21 mai 1936, interpretând ca invitată Eurydice în ”Orfeu” de Gluck sub bagheta dirijorului Bruno Walter. ”Tânăra artistă, cufundată în poezie (...) aduce cu ea magia naturii ei, vocea argintie, zveltă, muzicalitatea aproape mistică”, spunea cu entuziasm recenzorul din presa timpului ”Die Stunde”.

În discursul de omagiere, ambasadoarea Mihaela Mocanu a subliniat că ”indiferent unde ne-am afla, în străinătate sau acasă în Moldova, este de datoria noastră să păstrăm vie memoria Mariei Cebotari, una dintre cele mai notorii soprane ale secolului XX, și să transmitem această moștenire prețioasă generațiilor mai tinere”. Subliniind importanța promovării culturii în calitatea sa de cel mai sigur și eficient mod de aprofundare a cunoștințelor despre Republica Moldova în Austria, Mihaela Mocanu a evidențiat avantajul net al culturii prin care Moldova poate oferi lumii valori de neprețuit, Maria Cebotari regăsindu-se plenar în patrimoniul și moștenirea culturală a țării noastre.

Seara culturală de comemorare - o îmbinare maiestuoasă a lecturii, depănare a amintirilor despre cea a cărei voci inegalabile, talent, frumusețe  și grație au inclus-o în galeria de aur a artiștilor europeni, a oferit și un prilej de redescoperire a codului secret al limbajului spiritului și tainele muzicii – înregistrări audio în interpretarea sopranei Maria Cebotari (Frühlingsstimmen-Walzer, Arie der Saffi aus Der Zigeunerbaron, Johann Strauss, Arie der Mimi aus La Bohème, Arie der Tosca, Giacomo Puccini,O Freunde, so leeret in vollen Zügen – Duett mit Helge Rosvaenge aus La Traviata, Giuseppe Verdi, E Susanna non vien?...Dove sono – Arie de Gräfin aus Le Nozze di Figaro, Wolfgang Amadeus Mozart) și proiecții ale secvențelor de filme muzicale cu participarea actriței Maria Cebotari (Mutterlied, 1937, Starke Herzen, 1937), care a scris o pagină importantă inclusiv în istoria filmului muzical european. 

Considerată a fi una dintre cele mai „versatile și irepetabile voci”, “unul din miracolele lumii”, “un fenomen în arta interpretării vocale în Moldova, dar și în Europa”, Maria Cebotari a fost o artistă inegalabilă, care a oferit publicului de operă, concert și film o revelație de armonie rară, precizie muzicală și performanță grațioasă.

Printre pietrele de temelie pentru zidirea și cultivarea amintirii vii despre Maria Cebotari, care s-a stins din viață la 9 iunie 1949, pe scena vieneză, rolul interpretat al operetei “Studentul cerșător” fiind și ultimul său rol, se regăsesc: lucrările academicianului, Dr. habilitat Aurelian Dănilă “Maria Cebotari în amintiri, cronici și imagini”, “Maria Cebotari – stea rătăcitoare” şi filmul documentar “Aria”, despre viaţa şi activitatea Mariei Cebotari în regia lui Vlad Druc, după scenariul lui Dumitru Olărescu; numele Mariei Cebotari pe care le poartă străzile din Dresda, Viena, Salzburg, Chișinău; plăcuțele memoriale de la Berlin și Viena, prin care a fost imortalizat numele conaționalei noastre Maria Cebotari.

La 9 februarie 2023, printr-un omagiu de ”revenire acasă, în Moldova” a Mariei Cebotari, scriitoarea Dr. Rosemarie Killius și fiul artistei Fritz Diessl-Curzon vor găzdui un eveniment dedicat vieții și operei Mariei Cebotari – lectură publică și prezentarea cărții “Ich lebe, um zu singen”, organizat de Goethe-Zentrum Chișinău în colaborare cu Uniunea Muzicienilor din Republica Moldova, urmat la 10 februarie, ziua nașterii Mariei Cebotari, de deschiderea Muzeului Cebotari.